Bilginin Adresi

9 Mart 2018 Cuma

Fatih Sultan Mehmet

FATİH SULTAN MEHMET

II. Mehmet 30 Mart 1432 tarihinde Edirne- Osmanlı İmparatorluğu’nda dünyaya geldi.fatih Sultan Mehmet ( II. Mehmed), Osmanlı İmparatorluğu'nun yedinci padişahıdır.Avrupa'da tanınan adıyla Grand Turco  (Büyük Türk)dür.Tahta ilk çıktığı günden itibaren 32 yıl padişahlık yapmıştır.  İki yaşına kadar Edirne’de kaldıktan sonra küçük ağabeyi Alâeddin ile birlikte, büyük ağabeyi Ahmed’in sancak beyi olduğu Amasya’ya gitti.  Ağabeyi Ahmed vefat ettikten sonra, şehzade Mehmet burada sancak beyi oldu. Diğer ağabeyi de Saruhan sancak beyi oldu.                       



Çocukluğundan itibaren çok büyük bir adam olacağını ve önemli işler yapacağını belli ediyordu. 
Babası II.Murat tarafından dönemin büyük alimlerinden olan Molla Gürani ye öğrenci olarak verildi.Molla Gürani tarafından iyi bir eğitim aldı.

İlk olarak 12 yaşında tahta geçen Fatih Sultan Mehmet bazı devlet adamlarının rahatsızlığından dolayı tahtı babası 2.Murat'a bırakarak Manisa'ya gitti. 20 yaşındayken tekrar hükümdar olan Fatih Sultan Mehmettahta oturur.Tahta oturduğundan itibaren hatta çok küçük yaşlarda bile İstanbul'u fethetmeyi düşündü.Bunu gerçekleştirmek için 12 nisan da başlayan kuşatma 29 Mayıs 1453 te sonuçlandı.İstanbul'u fethettikten sonrada Fatih hiç durmadı sırasıyla şuraları fethetti:
1459 Sırbistan
1459 Amasra (Ceneviz Kolonisi)
1460 Mora Yarımadası
1460 Sinop (Candaroğulları(İsfendiyaroğulları))
1461 Trabzon (Trabzon Rum İmparatorluğu)
1462 Eflak
1466 Karamanoğulları topraklarının büyük bir kısmı
1473 Osmanlı hakimiyeti Güneydoğu’ya kadar ulaştı (Otlukbeli Savaşı-Akkoyunlular)
1476 Boğdan
1463-1479 Arnavutluk (Osmanlı-Venedik Savaşları)

Ege Denizi ; İmroz, Midilli, Bozcaada, Gökçeada, Semadirek, Eğriboz ve Taşoz adaları (Venedik ve Ceneviz)

Karadeniz ; Kırım’da bulunan Ceneviz Kolonileri (Kırım Hanlığı Osmanlılara bağlandı).

Fatih Sultan Mehmed, 3 Mayıs 1481 tarihinde 49 yaşında vefat etti.

Osmanlı tarihinde büyük izler bırakan Fatih Sultan Mehmet’in mezarı günümüzdeki İstanbul ilçesi olan Fatih’te yer alan Fatih Sultan Mehmet Camii ve Külliyesinde bulunmaktadır.