Bilginin Adresi

17 Nisan 2018 Salı

Tetanozun  Nedeni Paslı Çivi midir?


  Hepimiz çocukluğumuzdan beri özellikle paslı çivilerden uzak durmamız gerektiğini biliriz. Çünkü çivilerin tetanoza neden olacağına dair en az bir kez uyarılmışızdır. Ancak gerçekte teanozun nedeni doğrudan pas değildir.
  Tetanozun nedeni, genellikle toprakta, tozda ve hayvan dışkısında bulunan Clostridium tetani adlı bakteri türüdür. Vücudunuzdaki bir açık yara bu maddelerden birine maruz kaldığında –ortamda pas olup olmamasından bağımsız olarak- tetanoza yakalanmanız olasıdır. Paslı çivilerin tetanoz konusunda neden adı çıkmış derseniz, paslı çiviler enfeksiyon kapmak için uygun koşulları sağlar çünkü çivi dışarıda paslanacak kadar uzun süre kaldığında söz konusu bakteriyi içeren toprağa maruz kalmış diye düşünülür. Bunun yanı sıra pas, oksijensiz ortamları seven bakterinin barınabilmesi için uygun olan küçük çatlaklar ve boşluklar barındırır. Bu da toprağın rahatlıkla bu çatlaklara girip uzun süre orada kalmasına neden olabilir.
  Tamamen temiz bir iğnenin batması ya da bir kedinin derinizi tırmalaması sonucunda da tetanoz olabilirsiniz tetanoza neden olan clostridium  tetani adlı bakteri botulinumdan sonra en etkili ikinci toksin olan tetanozpasmini salgılar. Çok az miktarda tetanozpasmine maruz kalmanız dahi tetanozun belirtileri olan ciddi kas kasılmalarının oluşması için yeterlidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz icin tesekkurler :)