Arılar Nasıl Bal Yapar? Balın Yapısında Hangi Maddeler Var?
İnsanların çok uzun zamanlardan beri şeker kaynağı olarak kullandığı bir besin olan bal
büyük oranda şekerden oluşur. Ayrıca içinde enzimler, amino asitler,
vitaminler, mineraller ve başka organik maddeler vardır.
Bal
arıları çiçekler tarafından üretilen nektarı bala dönüştürür. Nektar, çiçekli
bitkilerin böcekleri ve kuşları kendilerine çekmesine yardımcı olarak
tozlaşmada önemli rol oynar. Nektar, çiçekli bitkilerde nektaryum olarak
isimlendirilen yapılar tarafından salgılanır. Nektar temel kaynağı fotosentez
sonucu oluşan besin maddeleridir. Nektar büyük oranda sakaroz, fruktoz ve glikozdan
oluşur. İçinde şekerin yanı sıra amino asit, lipit, organik asit gibi
maddelerde vardır. Nektarın yapısındaki maddelerin türü ve miktarı bitkiden
bitkiye değişir.
Toplayıcı arılar çiçeklerden topladıkları
nektarı vücutlarındaki bal midesi olarak isimlendirilen bölgede depolar. Bu süreçte
salgıladıkları bazı enzimler nektarın yapısındaki disakkaritlerin ( özellikle sakarozun
) monosakkaritlere ( glikoza ve fruktoza ) parçalanmasını sağlar.
Toplayıcı arılar topladıkları nektarı
kovandaki işçi arılara aktarır. Kovandaki işçi arılar toplayıcı arılardan
aldıkları nektarı yaklaşık 15-20 dakika boyunca geri çıkarıp tekrar içer. Bu
süreçte enzim içeren salgılar nektarla karışır ve nektarın yapısındaki sakkaroz
glikoza ve fruktoza dönüşür. Daha sonra kovandaki işçi arılar nektarı bal
peteklerine aktarır.
Balın en önemli özelliklerinden biri
içindeki su oranının hayli düşük olmasıdır. Kovandaki işçi arılar kanatlarını
çırparak kovanı havalandırır, bu da bal peteklerinde biriktirilen nektardaki
fazla suyun buharlaşmasını sağlar. Böylece bitkilerin salgıladığı nektardaki su
oranı %80 düzeyindeyken, balda %20’nin altına düşer. Nektarın bala dönüşmesi
1-3 gün sürer.
Bal zayıf asit özellikteki bir maddedir. Bu
durumun nedeni yapısındaki glukonik asit gibi organik asitlerdir. Balın tadı
ve kokusu ise içindeki kolayca
buharlaşabilen ( uçucu ) organik maddelere bağlıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz icin tesekkurler :)