Bilginin Adresi

22 Temmuz 2018 Pazar

Şekeri Isırarak mı Yoksa Emerek mi Yemek Daha Zararlı?

AĞIZ ve DİŞ SAĞLIĞIMIZ

  Tatlı bir şeyler yediğimizde dişlerimize zarar verdiğimizi biliyoruz ancak yine de bir çoğumuz göz alıcı şekerlerden uzak duramıyoruz. Madem öyle, en azından şekeri yediğimiz sırada verdiği zararı azaltmanın bir yolu olmalı. Sizce şekeri nasıl yediğimiz bundan etkili olabilir mi?
  Yediğimiz yiyeceklerin içindeki şeker ağzımızdaki bakterilerin besin kaynağıdır. Bu bakteriler şeker moleküllerini sindirdikleri sırada asit üretirler. Dişlerimizin  çürümesine neden olan da bu asittir.Asit zamanla dişin koruyucu tabakası olan diş minesi üzerinde küçük delikler oluşturur. Bu delikler giderek genişler ve küçük oyuklar haline gelir. 
   Asitin üretilmesi için  illa şekerin ağızda olması gerekmez. Şekeri yuttuktan 20-30 dakika sonrasına kadar asit üretimi devam eder. Asıl kritik olan da dişin bu asite ne kadar maruz kaldığıdır. Örneğin bir şeker yedikten 10 dakika sonra ağza bir şeker daha atıldığında önceki asit üretim süreci bitmeden ağzın içinde yeni bir asit istilası başlar. Bir tane daha, bir tane daha derken dişlerinizin çürüme riskini artırmış olursunuz.
  Bir şekeri emerek yemek şekerin ağızda uzun süre kalması, dolayısıyla uzun süre asit üretilmesi demektir. Bu nedenle uzmanlar -şekeri yuttuktan yarım saat sonra dahi ağızda asit üretildiği düşünülürse - şekerden bir an önce kurtulmasının daha iyi olacağını belirtiyor. Bunun yolu da  şekeri ısırarak parçalayıp yutmaktan geçiyor. Ancak bu durumda da dikkat edilmesi gereken bir husus var. O da özellikle sert olan şekerleri ısırarak dişlerinizi kırmak. Burada da seçim size kalıyor. Şeker yemekte ısrarcıysanız sonucunda kırık bir diş mi yoksa çürük bir diş mi tercih edersiniz.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz icin tesekkurler :)